Tuesday 11 June 2024

Lappi, tundra yms ja koulut

 Uutisissa oli jotain sairaalakouluista jossakin Lapissa. En niistä muista kuulleeni aiemmin kuin vain kerran vuosikymmeniä sitten ja senkkn llin unohtanut. Jutun kuvassa oli seinällä olevia ohjeita, jos tunteiden kanssa on vaikeaa. Ne toivat jälkikäteen mieleen, että nuoskasää, kun lumisulaa, on tuntemusten kannalta ihan erilainen kuin pakkassää tai kesäisemmätkään säät, sillä nuoskalla usein tulee pakkasten bakteerittomuuden jälkeen pöpöjä, mhin ln tottuminen, ooetteleminen. Tilanne mielestäni vertautuu ok lämpimien sisätilojen eteiseen, jossa puetaan ylle lämpöhousut, talvisaappat jne, ja sisälle tulkessa riisuteen ne ja voi olla lattialla sulavia tai äskettäin sulaneita lumipaakkuja, ja lattialla kenties karkeakarvainen (harvat pystyt 2-3cm? karvat ja ristikkopohja tms) vihreä muovimatto vähän kuin ei-niin-hyvä ruohikkojäljitelmä. 

Koulua katsotaan tarvittavan perustaitojen oppimiseen, mm säiden elämisen vaatiman oppimiskyvyn, yksilöllisyyden ja ihan fiksun järjenkäytön tason oppimiseen. Etelä-Suomessa kai moni tuumii, että muutama vuosi koulua lapsille on ok, mutta pidempi koulu tuntuu olevan järjestelykysymys. Ei ole hyvä olla aina cain oman lapsuudenperheen seurassa, mutta liian nuori ei oikein selviä omin päin kaukana maailmalla. Siksi koulun on hyvä tukea itsenäisen elämän taitoja. Ammattioppilaitokseen jatkaminen voisi llla ratkaisu, etenkin jos sillä on asuntola, joka tarjoaa mahdollisuuden asua ilmastossa, kulttuurissa ja ammatilliselta suuntautumiseltaan seudulla, joka itselle sopii. 

Lapsi, joka yrittää ooetella tietyn immaston taidot mm luonnolta, elää ko ilmastossa elämiseen sopivan näkökulman sisältä käsin, ja se on erilainen kuin muualta muuttaneiden vanhempien tai yliöäätään aikuisen kokoisten lämpötalous yms on erilainen ja niin mäkökulmakin on leppeämpi kuin ilmasto olisi toinen. 

*

Keväällä kun lumi sulaa, jos paljaalla kädellä koskee auringossa sulavaa kohtaa, tulee jokin kevään tuntu, kiehtova kevään ilmapiiri. Mutta se meinaa, että koskee eri kohdalta kuin aiemmat. Vastaavasti lumen joltain kohden sulettua voi maan kiskettaminen tuoda ymmärrystä kevään elämisen tavasta. Ja jos on kauniita vihreitä lehtiä tai kukkia, voi niitä vastaavasti koskettaa ja ehkä koskea kädellään heti perään kasvojaan, mutta sitä ei pidä useille lehdille tai kukille tehdä, sillä se ei ole hyväksi niille vaan on vähän kuin tallaamista. 

Jos ei ole melkein mitään vihreää, niin on kuitenkin väliä sillä, onko paikka luonnontilainen esim kallio ja ranta, vai häiritty esim kulkuneuvon ja ihmisten jäljet mudassa. Jos seudulla kasvaa sille luonnollinen kasvisto ja eläimistö, niin sen ehkä voi olettaa olevan jollain lailla ikiaikainen myös niiltä osiltaan, jotka ovat maaperää, järveä tms, ja niin sen voi jättää rauhaan, kunnioittavasti vain kyykistyä (12. kesäkuuta 2024   hiljentyen!, antaen luonnon tunnelman vallita maisemaa ja seutua, myös omaa lähiympäristöä esim rantaa) katsomaan maisemaa ja rantaa, että jaa täällä elivät esi-isät tai joide kin esi-isät kävivät, sopusoinnussa luonnon kanssa, luonnon viisauden ehdoilla eluvät, saivat suuremman ymmärryksen ja taidon mm luontomaiseman kunnioittamisesta, vähän kuin nykyihminen kunnioittaa säitä ja vuodenaikoja kestäviä luontokappaleita. 


No comments:

Post a Comment

Cold and fighting

 If it happens on some ship or at Alaska that some fight without much other reason than the cold weathers, if they fight in a clumsy orcstur...